Pages

Sunday, December 8, 2013

PM umum dua jasa besar isterinya kepada rakyat.        

Datuk Seri Najib Tun Razak Sabtu  lalu mendedahkan rahsia tentang jasa dan sumbangan yang dibuat oleh isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor, dalam membantu rakyat.

Perdana Menteri berkata ramai yang tidak menyedari bahawa Rosmah telah memainkan peranan penting dalam kedua-dua insiden mengenai operasi untuk membawa pulang pelajar Malaysia dari Mesir, (digelar Operasi Piramid) semasa pemberontakan Mesir beberapa tahun lalu.

Dalam kejadian pertama, dia berkata Rosmah telah memainkan peranan penting dalam pembebasan seorang pelajar Malaysia yang ditahan dan dipenjarakan oleh pihak berkuasa Mesir selepas dituduh sebagai perisik.

"Saya bertanya kepada isteri saya untuk memanggil isteri (bekas ) Presiden Hosni Mubarak, Suzanne Mubarak, dan permintaan untuk membebaskan  pelajar kita. Dalam masa dua jam, pelajar itu dikeluarkan ," kata Najib, yang juga Presiden UMNO , dalam ucapan beliau di Perhimpunan Agung UMNO  2013 di ibu negara.

Mengulas lebih lanjut, Najib berkata, dalam operasi itu terdapat  kekurangan penerbangan untuk membawa pelajar Malaysia, memerlukan penerbangan khas melalui Jeddah.

"Pada masa itu , kami terpaksa meminta kerajaan Arab Saudi untuk membolehkan pesawat yang membawa pelajar kita mendarat di Jeddah sebelum meninggalkan ke Kuala Lumpur tanpa visa.

"Itu adalah permintaan yang besar, tetapi melalui rangkaian beliau dengan keluarga diraja, kerajaan Arab Saudi memberi persetujuan. 

"Ia diusahakan oleh isteri saya kepada pelajar-pelajar kita. Malah dua kapal terbang Jumbo disediakan secara percuma bawa balik pelajar kita". kata beliau.

" Belum pernah saya beritahu tapi ia adalah sumbangan isteri saya kepada rakyat Malaysia," katanya.

Najib berkata Rosmah juga telah menjadi sasaran kritikan, terutama di kalangan mereka yang mahu mengkritik dia.

Selaras kedudukan Rosmah sebagai isteri perdana menteri, beliau telah memainkan peranan besar dalam meningkatkan pendidikan awal kanak-kanak melalui program Permata, katanya.
0 ulasan:

Post a Comment